Wat betekent het voor de vrijwilliger om bij Home-Start Schiedam en Hoek van Holland aan de slag te gaan? Laten we hen aan het woord laten!
"Meer dan vijf jaar geleden begonnen als vrijwilliger bij Home-Start. Thans bij mijn vierde gezin en nog geen seconde spijt van mijn keus om dit "werk" te gaan doen. Het is in mijn ogen geen "werk" maar een uitdaging en een verrijking van je eigen leven. Een ander helpen in een moeilijke periode zonder te oordelen of te veroordelen. Onbevangen, luisterend oor bieden, tips en tricks geven. Het hoort er allemaal bij en achteraf realiseer je je dat de voldoening die het geeft heel waardevol is en iets toevoegt aan je eigen leven."
"Ik ben voor de liefde naar Nederland gekomen. Inmiddels ben ik helemaal ingeburgerd en heb ik de Nederlandse nationaliteit. In Nederland wilde ik graag vrijwilligerswerk doen om wat terug te geven aan de maatschappij. Gelukkig kwam ik terecht bij Home-Start van Stichting Humanitas, een organisatie die me heel erg aansprak. Dat bleek een schot in de roos want vrijwilliger zijn bij Home-Start past prima bij mij. Omgaan met mensen en mijn medemens tot dienst zijn is mijn tweede natuur. Vrijwilliger zijn levert me veel voldoening. Ik voel me nuttig en heb het gevoel een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan mijn directe leefomgeving. De persoonlijke contacten zijn zeer waardevol en ik leer elke dag weer bij. Aan de andere kant probeer ik mijn kennis en ervaring te delen met mensen die een steuntje kunnen gebruiken. En dat is dus echt van mens tot mens!"
"Voor het gezin kom je heel erg veel brengen. Steun, tips, trucs, handvatten, positiviteit, een luisterend en begrijpend oor en elke week weer een lichtpuntje van: "De vrijwilliger komt weer naar ons toe!". Voor mij als vrijwilliger geeft dit een warm gevoel, dat ik mijn eigen ervaringen kan delen met hun. Het vertrouwen dat ze je geven als je er wat langer komt en de mega waardering elke week weer dat je weer komt. Ze kijken echt naar je bezoekje uit en ook de kinderen kijken naar je uit. Het mooiste is dat je er als "vreemde" binnenkomt maar aan het eind als een "vriendin" ziet hoe het gezin op eigen kracht het weer aan kan."