Vrijwilligers vertellen over Home-Start
 

Moraima van Home-Start Helmond: “Bij de vrijwilligerscentrale heb ik geïnformeerd of ik als vrijwilliger bij Home-Start kon gaan werken. Omdat ik een uitkering had, wist ik namelijk niet of dat mocht. Het bleek geen probleem. Samen met een medewerker van de vrijwilligersorganisatie ben ik bij de coördinator op oriënterend gesprek gegaan. Het klikte en al gauw kon ik meedoen aan de cursus.”
 
Nelly van Home-Start Amersfoort: “Ik zie mezelf als ‘een goede buurvrouw die komt theedrinken’. We gaan een stukje lopen, drinken een kopje thee, doen boodschappen. Ik bied een luisterend oor; dat geeft de basis voor een vertrouwensband. Ik laat de moeder vertellen wat ze wil vertellen. En als ze een probleem heeft, probeer ik mee te denken hoe ik kan helpen. Ik laat de moeder zien dat ik er voor haar ben.”
 
Hilly van Home-Start Oldambt: “In de krant stond een interview met de coördinator en dat verhaal sprak me aan. Daarom heb ik me toen aangemeld als vrijwilliger. Na de training ben ik twee gezinnen gaan ondersteunen. Ik vind het hartstikke leuk. Mijzelf heeft het werk ook veranderd. Ik knap ervan op! Van thuis zitten werd ik niet gelukkig. Bovendien wil ik graag iets nuttigs doen voor de samenleving. Maar het belangrijkste is misschien wel dat ik dankzij Home-Start weer onder de mensen ben; de gezinnen, en natuurlijk het team van Oldambt. Mijn bijdrage wordt bovendien gewaardeerd en dat doet me goed. Mijn kinderen zeggen het ook tegen me, dat ik vrolijker en actiever ben dan toen ik nog thuis zat. Wat mij betreft blijf ik dit nog heel lang doen.”
 
Thérèse van Home-Start Tilburg: “Tien jaar geleden las ik een artikel over Home-Start. Dit sprak mij zo aan, dat ik me direct heb aangemeld als vrijwilligster. Tot op de dag van vandaag doe ik dit werk nog met evenveel plezier. In de loop der jaren heb ik veel ervaring opgedaan binnen Home-Start, waardoor ik gemakkelijker kan omgaan met moeilijke situaties in de gezinnen. Het werk heeft bovendien veel betekend voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat míjn normen en waarden niet de enige juiste zijn. Ook heb ik beter leren relativeren. Maar het belangrijkste is toch wel dat ik heb ervaren dat alleen al een luisterend oor zo veel goed kan doen.”
 
Greet van Home-Start Amersfoort: “De filosofie van Home-Start sprak me meteen aan toen ik er voor het eerst mee kennismaakte. Hartverwarmend vond ik de mensen; ik voelde me meteen bij hen thuis. De warmte, en tegelijkertijd enorm professioneel…
De laatste jaren heb ik vooral allochtone gezinnen ondersteund. Ik vind het bijzonder dat zij uit een ander land komen en om hulp durven vragen. In de afgelopen veertien jaar heb ik allochtone gezinnen zien veranderen. De moeders zijn sterker geworden en durven meer voor zichzelf op te komen.
Als vrijwilliger groei je met een gezin mee. Als je eenmaal geaccepteerd bent, word je omarmd met alles erop en eraan. Samen met het gezin probeer ik hun eenzaamheid te doorbreken, contacten te leggen. Dat gaat niet vanzelf, maar steeds weer ben ik verrast wat je samen kunt bereiken. Door dit alles ben ik persoonlijk heel erg gegroeid. Ik ben heel veel mooie mensen tegengekomen en ben er meer door open gaan staan.”
 
Sylvia van Home-Start Amsterdam: “In een huis-aan-huisblad zag ik een advertentie van Home-Start. Het sprak me aan en ik belde meteen met het kantoor. Met de coördinator maakte ik een afspraak en in dat gesprek hebben we het gehad over wat het vrijwilligerswerk inhoudt en natuurlijk over wie ik ben en of ik geschikt zou zijn voor Home-Start. Kort daarna heb ik de cursus gevolgd en kon ik aan de slag als vrijwilligster.”
 
Afbeelding Home 8 - Gezinnen