Ouders vertellen over Home-Start
 

“Met mijn vrijwilligster Anjo klikte het vanaf het begin. Ze is aanwezig, geeft steun en begrip. We praten over van alles: opvoeding, koken, vitaminen, medicijnen... Anjo geeft mij voorbeelden of mogelijkheden en dan kijk ik wat bij mijn situatie past. Ook helpt ze me met de kinderen. Dat Anjo in mijn leven is gekomen, is heel goed voor mij geweest. Ik ben minder eenzaam. Natuurlijk weet ik dat het ooit een keer overgaat. Daar ben ik op voorbereid. Maar nu is Anjo voor mij een echte vriendin.”

“Na de geboorte van mijn dochters werd ik ineens angstig; ik durfde nergens meer heen. Via mijn moeder kwam ik in contact met Home-Start. Samen met vrijwilligster Hetty ging ik voor het eerst een rondje om de flat om mijn angst te overwinnen, later naar de speeltuin en daarna naar de supermarkt. Ook hebben we veel gepraat. Nu durf ik alles weer in mijn uppie.”
 
“Het vertrouwen in de vrijwilligster was er meteen. Ik heb heel veel van me kunnen afpraten. Ze heeft me ook geholpen met praktische dingen. Zo is ze mee geweest naar de nieuwe gemeente waar ik woon, om het vervoer van mijn kinderen naar hun school te regelen, en hebben we samen een voedselpakket aangevraagd bij de voedselbank. We hebben inmiddels een stevige band opgebouwd. Als de ondersteuning vanwege mijn verhuizing binnenkort wordt afgerond, zal ik haar wel vreselijk missen.”

“Omdat mijn oudere kinderen uit huis geplaatst zijn, was ik heel bang om het met mijn jongste dochter verkeerd te doen. Daarom gaf ik haar in alles haar zin. Vrijwilligster Gea liet me zien dat ik het niet verkeerd deed als ik af en toe ‘nee’ zei. Ze vertelde me steeds wat ik bij het opvoeden allemaal wél goed deed. Langzamerhand kreeg ik zelfvertrouwen. Ik kon Gea alles vertellen, ze bood altijd een luisterend oor. Daardoor kon ik mijn problemen een beetje verwerken. Ze hielp me ook bij praktische dingen. Langzamerhand durfde ik weer meer eropuit te gaan. Nu help ik in de kerk en speel ik mee in een theatergroepje. Ook kook ik één keer per week voor daklozen. Binnenkort wil ik zelfs voorzichtig beginnen met solliciteren! De ondersteuning is inmiddels afgerond. Gea heeft heel veel voor mij betekend. Als ik nu van andere moeders hoor dat ze problemen hebben, verwijs ik ze naar Home-Start.”
 
“Met een baby van drie maanden en nog twee kinderen van twee en drie jaar had ik het moeilijk. Ik had een negatief beeld van mezelf, ook als opvoeder. Alles wilde ik perfect doen, maar ik kreeg het niet op rolletjes. Het consultatiebureau verwees mij door naar Home-Start. Vrijwilligster Inge had zelf ook drie kinderen en had duidelijk veel ervaring. Inge heeft me geleerd dat het helemaal niet erg is als de was niet af is. Je kunt niet én de kinderen er goed bij hebben lopen én de was op orde hebben én een blinkend schoon huis hebben, zei ze. Dat waren eyeopeners voor mij. Door gewoon mijn verhaal kwijt te kunnen, heb ik veel zelfinzicht gekregen.”
 
“Bij Home-Start krijg je niet het hulpverlenersgevoel; dat vind ik een groot pluspunt. De vrijwilliger was voor mij een luisterend oor en een rustbaken. Door met elkaar te kletsen, werd ik me van dingen bewust die ik eigenlijk al wist. Daardoor kwam mijn zelfvertrouwen weer terug. Dat heb ik zélf bereikt, maar mede dankzij het ruggensteuntje van Home-Start.”
 
“Mijn oudste zoontje vraagt altijd meer dan 100% aandacht en had het moeilijk, op de crèche en thuis. En mijn pasgeboren dochtertje huilde erg veel. De leidster van de crèche vertelde me over Home-Start. Inmiddels is de vrijwilligster van Home-Start een vertrouwd gezicht in ons gezin. Ze is veel met mijn zoon bezig, zodat ik tijd heb voor mijn dochtertje. En voor mijzelf heeft ze altijd een luisterend oor. We hebben grote vooruitgang geboekt: problemen met mijn zoon op de crèche zijn er niet meer en thuis kan ik veel beter met hem omgaan.”
 
“Na de geboorte van mijn tweede kindje voelde ik me een tijdlang eenzaam. Het consultatiebureau wees me op Home-Start. Door de wekelijkse bezoeken van vrijwilligster Jantine had ik meer tijd om bijvoorbeeld even te douchen. Zulke kleine dingen geven lucht. En onderwijl zette Jantine een kopje thee en gaf ze de kinderen een plakje ontbijtkoek. Even gezelligheid in huis. Zelf kon ik mijn ei bij haar kwijt. Inmiddels heb ik m’n draai weer gevonden en ben ik ook vrijwilliger geworden.”
 
“In 2000 kwam ik in contact met Home-Start en werd Henriëtte mijn vrijwilligster. Ze heeft me geleerd dingen te ondernemen. Met de kinderen een boswandeling maken, naar de dierentuin gaan of picknicken op het strand. Ook heeft zij mij overgehaald om regelmatig op een terras een kopje koffie te drinken. Ik heb geleerd te genieten van de mogelijkheden die ik heb en weet nu dat je van alles kunt doen, ook als je weinig geld hebt.”
 
“Ik ben nogal chaotisch en zat begin vorig jaar tegen een depressie aan. Met mijn vrijwilligster praatte ik over allerlei dingen van het dagelijks leven. Ik vroeg haar dingen zoals: ‘Hoe stel jij regeltjes op voor de kinderen en hoe zorg je ervoor dat ze die respecteren?’. Ik had en heb nog steeds vaak het gevoel: ik dweil met de kraan open. De vrijwilligster is ongeveer tien maanden gebleven. Door haar tips en adviezen heb ik dat beter onder controle gekregen.”
 
“Ik zag er altijd tegenop om in m’n eentje met twee ondernemende kinderen te gaan zwemmen. Maar met vrijwilligster Ine erbij is het juist leuk. Ieder een kind om achterna te gaan en meer dan genoeg gelegenheid om te genieten van de kids. Je kunt echt lachen om de rare toeren van die jochies. Voor mij is leren genieten enorm belangrijk; met Ine erbij is dat kinderspel. De kinderen hebben de grootste lol.”