Slimme oplossingen voor drukte rond etenstijd - Tips van ervaren ouders

Herken je dit bij jou thuis? Een kind dat niet wil eten, rommel en chaos rond etenstijd? Het kan voor iedereen in je gezin vervelend zijn. Goed voor jou om te weten dat andere moeders en vaders dit herkennen. Sommigen hebben slimme manieren gevonden om dit hectische moment van de dag aan te pakken. Ouders delen hun tips hoe zij het voor elkaar krijgen om het avondeten soepeler te laten verlopen.

afbeelding

“Een van de beste manieren om de stress rond etenstijd bij ons thuis te verminderen”, krijgen we als tip van een gezin gemaild, “is door een weekmenu te maken. Ik kreeg deze tip via een moeder op het schoolplein. Ik plan nu van tevoren de maaltijden voor de hele week, inclusief boodschappenlijstjes. Dit helpt mij om georganiseerd te blijven en ik heb geen last-minute paniek meer over wat er gegeten moet worden. Daarnaast kook ik in de weekenden vooruit: grote porties vries ik in, zoals stoofschotels, stamppot of soepen. Op drukke dagen haal ik dan alleen maar iets uit de vriezer en warm het op.”

Andere tips die wij hebben opgehaald

Het helpt om altijd een aantal snelle en gezonde opties in huis te hebben voor dagen waarop je echt weinig tijd hebt. Denk aan bevroren groenten, volkoren wraps, eieren of potjes bonen. Deze ingrediënten kunnen snel worden omgetoverd tot een gezonde maaltijd zonder veel gedoe.

Kinderen mengen de sla

De kinderen helpen graag mee om de maaltijd klaar te maken, meldt een van de ouders aan onze Home-Start vrijwilliger die ze elke week een steuntje in de rug biedt. De kleintjes kunnen bijvoorbeeld groenten wassen, salade mengen of hun eigen pizza beleggen. Door de kinderen te laten kiezen wat er die week wordt gegeten, doen ze mee met de beslissingen, wordt het eetmoment vaak leuker en minder stressvol voor iedereen.

afbeelding

Kinderen leren van nadoen

Eet samen met je kind en wees enthousiast over wat je op je bord hebt. Laat zien dat jij als ouder geniet van gezond eten. Kinderen leren vaak door na te doen. Dat jij alles proeft en lekker zit te eten, kan hen aanmoedigen om het ook te doen.

Maak geen strijd van het eten: dwing je kind niet om te eten. Dit kan negatief uitpakken en het plezier van eten wegnemen. Bied gezonde opties aan en laat je kind zelf bepalen hoeveel hij of zij wil eten. Het kan helpen om meerdere keuzes in groenten en fruit aan te bieden. Door zelf te mogen kiezen, werkt vaak goed voor het zelfvertrouwen van een kind.

Rust en structuur

Een vaste gewoonte rond etenstijd kan helpen om rust en structuur te brengen. Kinderen gedijen goed bij voorspelbaarheid: vaste tijden voor maaltijden en snacks. Op deze manier weten kinderen wat ze kunnen verwachten en wordt het gemakkelijker om ze aan te moedigen om te eten. Stel een vast tijdstip in waarop iedereen aan tafel moet zijn. Verminder afleidingen zoals van televisie of mobiele telefoons.

Ervaringen van andere ouders

Kijk ook eens op de pagina Gezinnen hoe een vrijwilliger van Home-Start jou een steuntje in de rug kan bieden. Of lees enkele verhalen met Ervaringen van andere ouders.