Home-Start jaarverslag 2019

Minister De Jonge sluit jubileumjaar af

Laagdrempelige steun aan gezinnen voorkomt duurdere zorg

Van Maastricht tot Groningen en Den Haag is in 2019 feest gevierd: Home-Start bestaat 25 jaar in Nederland. Kinderen versieren in het jubileumjaar duizenden vlaggen. VWS-minister Hugo de Jonge verbindt de laatste vlaggen aan de feestslinger. Hij onderkent het belang van preventieve informele opvoedondersteuning.

afbeelding

Minister Hugo de Jonge van VWS zegt hierover: “Opvoeden kan soms knap ingewikkeld zijn. Laagdrempelige ondersteuning kan helpen om te voorkomen dat gewone opvoedvragen jeugdzorgvragen worden. De vrijwilligers van Home-Start bieden gezinnen al 25 jaar die ondersteuning. En daar waar ik gemeenten spreek, zal ik met veel verve vertellen over dit programma. Ik ken Home-Start al uit de tijd van mijn wethouderschap en heb eerdere jubilea meegemaakt. Het is een belangrijke vorm van steun.”

Home-Start breidt uit

In 2019 is het programma inhoudelijk verbreed. Het kernprogramma Home-Start is er altijd al voor ouders met kinderen van 0 tot en met 6 jaar. Gemeenten kunnen nu ook Home-Start aanbieden aan gezinnen met kinderen tot en met 17 jaar. Home-Start zet in op het versterken van de rol van de ouder: geeft de ouder meer zelfvertrouwen en vergroot de opvoedvaardigheden. Daardoor kunnen kinderen veiliger en beter gehecht opgroeien, wat problemen op latere leeftijd en inzet van duurdere zorg voorkomt.

Jaarcijfers 2019 Home-Start

In 2019

  • 161 gemeenten bieden het Home-Start programma aan
  • waarmee 4.082 gezinnen met 8.079 kinderen zijn ondersteund
  • 2.906 gezinnen komen bij Home-Start op verwijzing
  • 2.880 vrijwilligers bieden de gezinnen steun


Om de groei te zien, geven we hieronder de jaarcijfers van 2018.

Home-Start gezinnen met kinderen van 0 t/m 6 jaar

  • 161 gemeenten
  • 3.332 gezinnen met 6.997 kinderen
  • op verwijzing 2.774
  • 2.733 vrijwilligers

Home-Start gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar

  • 88 gemeenten
  • 490 gezinnen met 1.112 kinderen
  • op verwijzing 350
  • 837 vrijwilligers

Tot nu toe benut de helft van de gemeenten Home-Start in het lokale jeugdzorgbeleid

Informele opvoedondersteuning werkt en is kostenefficiënt

Gerda Groen schrijft in een ingezonden brief in het AD: “Preventie in de opvoeding wordt onderschat. De meeste gezinnen hoeven namelijk niet te belanden in dure vormen van hulpverlening. Als we ze maar tijdig steun bieden.” Home-Start biedt hiervoor professioneel georganiseerd vrijwilligerswerk aan gemeenten om hun lokale jeugdzorgbeleid in te vullen. In de brief leest u daarnaast wat hoogleraar pedagogiek Mischa de Winter zegt over de rol van de samenleving bij opvoeden en opgroeien.

afbeelding

Dankzij een vrijwilliger heb ik mijn gezin weer op de rit gekregen

In oktober schoof VWS-minister Hugo de Jonge aan tafel aan bij Shareen. Zij krijgt voor haar gezin een steuntje in de rug van vrijwilliger Julienne. Hun verhalen bekrachtigen de wetenschappelijke onderbouwing van het Home-Start programma.

Minister De Jonge hoort persoonlijk van Julienne waarom ze dit vrijwilligerswerk doet: “ik vind het belangrijk dat we naar elkaar omkijken en ik kan daar zelf wat aan doen. Daarom steun ik een gezin bij de opvoeding.” Moeder Shareen (links op de foto) vertelt dat ze in het ziekenhuis belandde en ook een burn-out had. “Dankzij de vrijwilliger van Home-Start heb ik mijn gezin weer op de rit gekregen.”

Het aantal gezinnen dat een beroep doet op de opvoedondersteuning door een vrijwilliger van Home-Start is de afgelopen tien jaar verdubbeld. De ouders hebben vaak een te klein of helemaal geen netwerk van familie, vrienden of buren om steun aan te vragen. Op de website leest u het ervaringsverhaal van Sylvia die naar de andere kant van het land verhuisde. En over Rasha die uit Irak vluchtte, Home-Start support ontving, later zelf vrijwilliger werd en nu steun biedt aan Sylvia.

Koningin Máxima spreekt met Home-Start in het nominatieproces voor de Appeltjes van Oranje. Zij kent Home-Start goed, want al in 2009 bezocht zij een gezin en sprak met wetenschappers over het onderzoek naar het Home-Start programma. Dit bericht en meer nieuws leest u op de website.

afbeelding

Erkend programma

In 2019 is Home-Start met een hernieuwde erkenning opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies (website NJi). Eerder al kreeg Home-Start internationaal erkenning als best practice door het European Platform for Investing in Children (EPIC), een initiatief van de Europese Unie.

Gemeentelijk beleid

De opzet van Home-Start valt binnen de WMO. Het programma bevordert zelfredzaamheid van gezinnen door effectieve opvoedingsondersteuning, sociale samenhang en goed georganiseerd vrijwilligerswerk. Door het afsluiten van licenties en gebruik van toetsingsinstrumenten voor kwaliteitsborging, biedt de gemeente een goed werkend programma voor gezinsondersteuning.

U leest hier meer Over Home-Start.
Hier downloadt u het Home-Start Jaarverslag 2019 als pdf.
Foto Feestslingeractie © Home-Start / Moniek Wegdam.
Foto Afsluiting jubileumjaar met Minister De Jonge © Home-Start / Dirk Hol.
Het Home-Start jaarverslag 2019 is verschenen op 1 mei 2020.